Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/50/153350/juridikfokus.se/public_html/dynamic/db.php on line 14 Juridiska nyheter - Bättre brandskydd i flerbostadshus med uppkopplade brandlarm


Senaste från forumet
« Gå tillbaka

Bättre brandskydd i flerbostadshus med uppkopplade brandlarm

2022-09-29

Fler än sju av tio invånare i Malmö bor i ett flerbostadshus. Men många flerbostadshus saknar ett fullgott brandskydd i form av uppkopplade brandlarm ? trots att det kan rädda liv och minska skador. Bostadsrättsföreningen Lantmannen 11 har valt att installera uppkopplade brandlarm i samtliga lägenheter i fastigheten på Lantmannagatan.

Malmö är en av rikets mest flerbostadshustäta städer och det är också i dessa flest andel bränder uppstår. Under 2021 gjorde räddningstjänsten 183 brandrelaterade utryckningar till bostäder i Malmö ? av dessa gick 84 procent till flerbostadshus. Detta kan jämföras med riket där 43 procent av befolkningen bor i flerbostadshus och 49 procent av räddningstjänstens brandrelaterade utryckningar gick dit.

? Ur brandskyddssynpunkt bör alla lägenheter vara utrustade med åtminstone en fungerande brandvarnare men allra helst ett uppkopplat brandlarm. Fördelen med det uppkopplade brandlarmet är att en larmcentral uppmärksammas när larmet går och kan agera omgående, även om lägenhetsinnehavaren ligger och sover eller inte ens är hemma, säger Fredrik Ringborg, brandskyddsexpert på Verisure.

Bostadsrättsföreningen Lantmannen 11 i Malmö har beslutat om en gemensam installation av uppkopplade brandlarm för att öka tryggheten för de boende. Föreningen består av totalt 11 lägenheter och en affärslokal som alla har utrustats med brandlarm uppkopplade till larmcentral.

? För oss har det varit en självklarhet att installera brandlarm som är uppkopplade till en larmcentral i varje lägenhet. Det gör att vi har större möjligheter att rädda såväl liv som egendom om olyckan skulle vara framme, säger Leif Borgenlöv, ordförande i bostadsrättsföreningen Lantmannen 11 i Malmö.

Enligt MSB sker idag flest bränder i bostäder och varje år omkommer ungefär 80 personer i en bostadsbrand.

? Varje sekund räknas när det brinner, inte minst i flerbostadshus där fler hushåll riskerar att drabbas, säger Fredrik Ringborg, brandskyddsexpert på Verisure.


Brandskyddsexperten om hur du bättrar brandskyddet i flerbostadshus

? Kontrollera att utrymningsvägar i fastigheten hålls fria från lösa föremål och brännbart material. Cyklar, barnvagnar, tidningspapper och kartonger ska inte förvaras i trapphuset.

? Många anlagda bränder startar i källare, soprum, trapphus eller vindar. Se till att dessa utrymmen har stängda dörrar som motverkar att branden kan sprida sig.

? Säkerställ att det alltid finns fungerande brandvarnare i varje rum, i varje lägenhet. Ett uppkopplat brandlarm ökar säkerheten ytterligare eftersom larmcentralen kan agera omgående, även om lägenhetsinnehavaren inte är hemma eller inte vaknar av larmet.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk
Informationslänkar

Konsumentverket | Allmänna reklamationsnämnden | Sjöfartsverket | Statistiska centralbyrån
Hyresnämden | Kronofogdemyndigheten | Domstolsverket | Patent- och registreringsverket
Samboavtal.org | Hyresavtal.org | Testamente.org | Äktenskapsförord.com | Skilsmässa.nu
Andrahandskontrakt.org | Blankett.org | Gåvobrev.org | Skuldebrev.com

© 2009 Juridikfokus.se - All Rights Reserved