Senaste från forumet
« Gå tillbaka

LIBYEN P?tvingade f?rsvinnanden m?ste stoppas

2011-03-29

Muammar Khadaffis styrkor har satt igång en våg av påtvingade försvinnanden för att krossa den växande oppositionsrörelsen, skriver Amnesty i en rapport som släpps i dag. 

Rapporten, Libya: Detainees, disappeared and missing, beskriver i detalj över 30 fall där individer har försvunnit, däribland politiska aktivister och personer som misstänks vara del av eller stödja rebellstyrkor. 

- Det tycks ha satts i system att gripa alla som misstänks vara motståndare till Muammar Khadaffis styre, isolera dem från omvärlden och skicka dem till de Khadaffi-kontrollerade områdena i västra Libyen, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 
- Det finns all anledning att tro att dessa individer löper en allvarlig risk att torteras och behandlas illa. Muammar Khadaffi måste stoppa dessa upprörande övergrepp och beordra sina styrkor att följa internationell rätt. 

Försvinnandena började redan innan protesterna mot Muammar Khadaffi övergick till ett väpnat uppror. Tvåbarnspappan Atef ' Abd al-Qader Al-Atrash, en känd bloggare, sågs senast vid en folksamling nära Benghazis hamn den 17 februari, då han tros ha gripits av Khadaffi-styrkor. En anhörig har berättat för Amnesty att de försökte ringa till honom i flera dagar utan något svar, innan en okänd man, med västlibysk dialekt, till slut lyfte luren och sade: "Det här är vad som händer med dem som kastar stenar mot oss". 

Ett antal demonstranter, däribland barn, tros ha tagits till fånga av de retirerande Khadaffi-styrkorna i samma veva som rebellstyrkor tog kontrollen över Benghazi. Amnesty har uppgifter om flera personer som senast sågs till den 20 februari i det militära fånglägret Kateeba al-Fadheel.

Försvinnandena har fortsatt i takt med att konflikten har förvärrats. Flera personer har rapporterats saknade kring den konflikthärjade staden Ben Jawad. Man tror att det rör sig om rebeller, men även civila som tagit sig till området för att hjälpa de skadade. 

En källa har berättat för Amnesty att en anhörig togs till fånga av Khadaffi-styrkor i Ben Jawad den 6 mars. Den gripne hade med sig en telefon under fångtransporten och kunde beskriva vad som hänt. Vid ett senare tillfälle fick en bror till den gripne flera samtal från medlemmar av Khadaffi-styrkan. De ska ha hotat brodern och sagt: "Vi ska bränna dig, din familj, din mor och dina syskon". Den gripne färdades tillsammans med ett dussintal andra tillfångatagna till ett militärt fångläger i Sitra. 

Amnesty har uppmanat Muammar Khadaffi och hans underordnade att omedelbart tillåta kontakt med dem som har gripits för att garantera deras säkerhet och skydda dem från tortyr. De gripna måste behandlas enligt internationell rätt och ges möjlighet att kontakta Röda Korset. Vidare måste anhöriga informeras om deras tillstånd och var de befinner sig.

- Muammar Khadaffi kan ställas till svars i en internationell domstol för alla de brott som hans styrkor begår under konfliktens gång. De som gripits för sitt deltagande i de fredliga demonstrationerna, måste omedelbart friges och på ett säkert sätt skickas hem igen, säger Malcolm Smart. 

Kaj Ranén, Amnesty Press och media


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk
Informationslänkar

Konsumentverket | Allmänna reklamationsnämnden | Sjöfartsverket | Statistiska centralbyrån
Hyresnämden | Kronofogdemyndigheten | Domstolsverket | Patent- och registreringsverket
Samboavtal.org | Hyresavtal.org | Testamente.org | Äktenskapsförord.com | Skilsmässa.nu
Andrahandskontrakt.org | Blankett.org | Gåvobrev.org | Skuldebrev.com

© 2009 Juridikfokus.se - All Rights Reserved